šŖ Hallo, wij zijn de cookies!
Wij maken het jou makkelijker om hier te browsen en we helpen DUO for a JOB beter begrijpen hoe je de website gebruikt. Ben je akkoord?
doorgaan zonder te accepterenVerander het leven van een jongere… en van jezelf!
Om je beroepservaring in te zetten en over te dragen
Om een unieke en verrijkende ervaring te hebben
Om deel uit te maken van een actief netwerk van mentoren
Om je in te zetten voor de maatschappij als actieve vrijwilliger
Om nieuwe competenties te ontwikkelen dankzij de aangeboden opleiding en ondersteuning
Ervaring met coaching is niet vereist!
50 jaar of ouder
2 tot 3 uur per week beschikbaar
Gedreven om je kennis en ervaring te delen
Enerzijds kunnen de mentoren alle kennis en ervaring die zij in hun loopbaan hebben verworven, benutten om de mentees te helpen met de obstakels op hun weg naar werk. Anderzijds delen de mentees hun levenservaringen, hun projecten, hun ambities en hun twijfels met hun mentoren. Ze geven hen een unieke inkijk in hun werkelijkheid.
Het is een echte āwin-winsituatieā, waardoor mentoren actief blijven, zich nuttig voelen, hun vaardigheden benutten en doorgeven, hun vooroordelen in vraag stellen en nieuwe competenties leren en ontwikkelen. Desgevraagd:
84%
verbeterde hun coachende vaardigheden (actief luisteren, empathie, etc).
61%
ervaarde het DUO-programma als een meerwaarde voor hun professionele ontwikkeling.
96%
voelt zich nuttiger door actieve participatie aan de samenleving.
Het succes van het mentorprogramma van DUO for a JOB schuilt in het implementeren van een methode voor een kwalitatieve en effectieve begeleiding die bestaat uit 8 stappen.
1. Infosessies
Informatiesessies zijn een gelegenheid om het project te presenteren, de rollen van elke persoon te verduidelijken en eventuele vragen te beantwoorden.
2. Intakegesprek
Nadat de toekomstige mentoren en mentees hun interesse in het project bevestigen, ontvangt een coƶrdinator van de stichting hen individueel om meer te weten te komen over hun ervaring en verwachtingen.
3. Mentoropleiding
Nieuwe mentoren volgen een basisopleiding waarin de belangrijkse tools en vaardigheden van mentoring uitgelegd worden.
4. Matchingsessies
Coƶrdinatoren stellen nieuwe duo’s samen, op basis van verschillende criteria (sector, gesproken talen, persoonlijkheid, beschikbaarheid, etc.). Hierbij wordt rekening gehouden met de hulpvraag van de mentee en de vaardigheden van de mentor.
5. De eerste ontmoeting
De eerste ontmoeting biedt gelegenheid voor de mentor en mentee om elkaar te leren kennen. Na deze ontmoeting beslissen beiden afzonderlijk of ze al dan niet met elkaar willen samenwerken.
6. De mentorovereenkomst
Als de mentee en de mentor bevestigen dat ze samen verder willen gaan, ondertekenen ze tijdens de tweede ontmoeting de mentoringovereenkomst, waarin het kader en de wederzijdse verbintenissen uiteengezet worden. De overeenkomst vormt het āofficiĆ«leā beginpunt van de begeleidingsperiode.
7. De begeleiding
De begeleidingsperiode, waarin de duoās Ć©Ć©nmaal per week samenkomen, duurt maximaal zes maanden. Elk duo wordt begeleid door een coƶrdinator van de stichting.
8. De evaluatie
Aan het einde van de periode van zes maanden wordt het duo uitgenodigd om te bespreken of het programma aan de verwachtingen heeft voldaan en of de afgesproken doelen zijn bereikt.
Helaas, nog even geduld… Om mentor te worden bij DUO for a JOB moet je 50 jaar of ouder zijn. DUO speelt in op het specifieke probleem van het gebrek aan waardering voor de vaardigheden en ervaring van 50-plussers. Bovendien willen we ervoor zorgen dat het programma intergenerationeel is, zowel voor de jongeren als voor de mentoren. Aangezien mentees tot en met de leeftijd van 33 jaar aan het programma kunnen deelnemen, is 50 jaar de minimale leeftijd voor mentoren.
Geen zorgen, ervaring in Human Resources of in coaching is niet nodig. Iedere mentor krijgt een basisopleiding van vier dagen bij DUO for a JOB. Dit geeft de mentoren in spe voldoende adviezen, tools en referentiepunten om zich comfortabel te voelen in hun nieuwe rol als mentor. Bovendien wordt er een coƶrdinator aangesteld om de mentor gedurende de 6 maanden van het duo in zijn of haar begeleidingsproces te ondersteunen.
Er is geen enkele verplichting om je netwerk met jouw mentee te delen. De rol van de mentor is in de eerste plaats om de jongere bewust te maken van de noodzaak een netwerk te ontwikkelen, maar niet noodzakelijkerwijs zijn of haar eigen netwerk beschikbaar te stellen. Bovendien gaat het niet alleen om professionele contacten. Buren, vrienden van vrienden, ouders van schoolkinderen, kennissen, sportpartners… het zijn allemaal contacten waarvan de jongere kan leren gebruik te maken.
De tijdsinvestering valt best mee! De tijd die je eraan kwijt bent is gemiddeld 2 uur per week gedurende 6 maanden. Dit hoeft geen belemmering te zijn om op vakantie te gaan of tijd aan andere activiteiten te besteden! Bovendien biedt ons programma de mogelijkheid om online te vergaderen, waardoor je op reistijd bespaart.
Nee, het programma is volledig gratis voor al onze deelnemers. Veel mentoren besluiten echter ons werk op een andere manier te ondersteunen. Bijvoorbeeld door zelf eenmalige of maandelijkse donaties te doen, evenementen te organiseren of ons in contact te brengen met potentiƫle grote donateurs en bedrijven.
In het kader van ons beleid ongewenste omgangsvormen vragen wij al onze vrijwilligers die (in)direct werkzaam zijn met mentees, een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) over te leggen en een gedragscode te ondertekenen.