MENU

 • nl
 • en
 • Nieuw Jaarverslag – Editie 2023!

  Vandaag, de 50 voorbij, heb je een nieuw leven voor je. Het is wetenschappelijk bewezen: vanaf de leeftijd van 50 jaar schiet je geluk de hoogte in om een hoogtepunt te bereiken rond… 70 jaar! Al ben je nog aan het werk of ben je jong gepensioneerd: je durft te reizen, te leren, je wil delen en investeren in projecten die je inspireren. Je hebt vaardigheden en levenservaring, dus waarom zou je die niet inzetten voor jongeren die je nodig hebben?

  Vrijwillige mentor zijn betekent dat je je inzet voor een zinvol sociaal project. Na een opleiding bij onze organisatie, begeleid je een jongere 2 tot 3 uur per week, gedurende 6 maanden. Je leert elkaar kennen, definieert samen een professionele toekomst, zoekt naar vacatures en opleidingen, oefent voor sollicitatiegesprekken en praat over de regels van de Nederlandse arbeidsmarkt.

  Door de ervaring die je in de loop van je carriĆØre hebt opgedaan te delen, geef je een jongere de kans om zijn of haar eigen loopbaan op te bouwen. En zonder het te beseffen, geef je zo een nieuwe betekenis aan je eigen ontwikkeling.

  image

  Waarom mentor worden?

  picto

  Om je beroepservaring in te zetten en over te dragen

  picto

  Om een unieke en verrijkende ervaring te hebben

  picto

  Om deel uit te maken van een actief netwerk van mentoren

  picto

  Om je in te zetten voor de maatschappij als actieve vrijwilliger

  picto

  Om nieuwe competenties te ontwikkelen dankzij de aangeboden opleiding en ondersteuning

  picto

  Ervaring met coaching is niet vereist!

  Om mentor te worden, ben je:

  picto

  50 jaar of ouder

  picto

  2 tot 3 uur per week beschikbaar

  picto

  Gedreven om je kennis en ervaring te delen

  Onze impact op mentoren

  Enerzijds kunnen de mentoren alle kennis en ervaring die zij in hun loopbaan hebben verworven, benutten om de mentees te helpen met de obstakels op hun weg naar werk. Anderzijds delen de mentees hun levenservaringen, hun projecten, hun ambities en hun twijfels met hun mentoren. Ze geven hen een unieke inkijk in hun werkelijkheid.

  Het is een echte ā€˜win-winsituatieā€™, waardoor mentoren actief blijven, zich nuttig voelen, hun vaardigheden benutten en doorgeven, hun vooroordelen in vraag stellen en nieuwe competenties leren en ontwikkelen. Desgevraagd:

  84%

  verbeterde hun coachende vaardigheden (actief luisteren, empathie, etc).

  61%

  ervaarde het DUO-programma als een meerwaarde voor hun professionele ontwikkeling.

  96%

  voelt zich nuttiger door actieve participatie aan de samenleving.

  Onze methode

  Het succes van het mentorprogramma van DUO for a JOB schuilt in het implementeren van een methode voor een kwalitatieve en effectieve begeleiding die bestaat uit 8 stappen.

  1. Infosessies

  Informatiesessies zijn een gelegenheid om het project te presenteren, de rollen van elke persoon te verduidelijken en eventuele vragen te beantwoorden.

  2. Intakegesprek

  Nadat de toekomstige mentoren en mentees hun interesse in het project bevestigen, ontvangt een coƶrdinator van de stichting hen individueel om meer te weten te komen over hun ervaring en verwachtingen.

  3. Mentoropleiding

  Nieuwe mentoren volgen een basisopleiding waarin de belangrijkse tools en vaardigheden van mentoring uitgelegd worden.

  4. Matchingsessies

  Coƶrdinatoren stellen nieuwe duo’s samen, op basis van verschillende criteria (sector, gesproken talen, persoonlijkheid, beschikbaarheid, etc.). Hierbij wordt rekening gehouden met de hulpvraag van de mentee en de vaardigheden van de mentor.

  5. De eerste ontmoeting

  De eerste ontmoeting biedt gelegenheid voor de mentor en mentee om elkaar te leren kennen. Na deze ontmoeting beslissen beiden afzonderlijk of ze al dan niet met elkaar willen samenwerken.

  6. De mentorovereenkomst

  Als de mentee en de mentor bevestigen dat ze samen verder willen gaan, ondertekenen ze tijdens de tweede ontmoeting de mentoringovereenkomst, waarin het kader en de wederzijdse verbintenissen uiteengezet worden. De overeenkomst vormt het ā€œofficiĆ«leā€ beginpunt van de begeleidingsperiode.

  7. De begeleiding

  De begeleidingsperiode, waarin de duoā€™s Ć©Ć©nmaal per week samenkomen, duurt maximaal zes maanden. Elk duo wordt begeleid door een coƶrdinator van de stichting.

  8. De evaluatie

  Aan het einde van de periode van zes maanden wordt het duo uitgenodigd om te bespreken of het programma aan de verwachtingen heeft voldaan en of de afgesproken doelen zijn bereikt.

  Onze mentors vertellen!

  Frans & MuhannadĀ hadden een moeilijke start, want nog voor de eerste kennismaking kreeg Muhannad een flinke voetbalblessure, waardoor hij zijn huis niet uit kon. Dat maakte dat dit DUO voornamelijk digitaal heeft afgesproken. Toch hebben zij een ontzettend mooi resultaat weten te behalen in de zes maanden dat ze samen optrokken. Muhannad heeft namelijk een uitdagende cursus tot programmeur zeer succesvol afgerond Ć©n hij is fulltime aan het werk als Assistent Locatie Manager op een opvangboot voor asielzoekers van het COA.

  Frans & Muhannad

  Coen heeft veel voldoening gehaald uit zijn traject met Nazeer. “Nazeer heeft echt zelf zijn doel gehaald! Hij heeft alles goed voorbereid en is vooral zichzelf gebleven. Het heeft mij verbaasd hoe weinig er van mij nodig was om zoveel te bereiken en te zien hoe Nazeer zich heeft ontwikkeld tot een individu met een gedegen weloverwogen plan.”

  Coen & Nazeer

  Met een open geest met elkaar in contact treden en ervaringen delen. Zeer boeiend, blij dat ik me nuttig kan maken.

  Baudouin, Brussel, 67 jaar oud

  Geweldige ontmoetingen gehad! Ik deelde mijn professionele- en levenservaring en kreeg in de plaats zoveel terug. Vriendschap, vertrouwen, … Ervaren hoe een jongere zijn leven weer oppikt, en zijn geluk terug vindt, schonk mij enorm veel vreugde en voldoening.

  Marie-Claire, Brussel, 61 jaar oud

  Een verrijkende ervaring die bruggen bouwt tussen verschillende culturen, jongeren en ouderen. Een win-win situatie!

  Eva, Brussel, 55 jaar oud

  Het is zo goed georganiseerd en bedacht dat we niet meer willen stoppen!

  Chantal, Brussel, 67 jaar oud

  Bij DUO for a JOB, heb ik het beste van mezelf kunnen geven, alsook mijn levenservaring kunnen delen. Zonder het initieel te beseffen kreeg ik veel meer terug: van de organisatie, en van mijn mentee.

  Jacques, Brussel, 70 jaar oud

  Een fascinerende ervaring, zeer verrijkend! Ieder duo verbreedt je horizon.

  FranƧoise, Brussel, 62 jaar oud

  Het vinden van werk, is de sleutel voor een geslaagde sociale cohesie.

  Bernard, Brussel, 68 jaar oud

  Ik vind dit een erg veelbelovend en zeer positief project. Ik wilde mijn ervaringen met anderen delen. En dat is het geval vandaag met mijn mentee.

  Luc, Brussel, 65 jaar oud

  Het was voor mij een zee rijke ervaring. Ik heb een andere kijk gekregen in de positieve zin op vluchtelingen. Ik had natuurlijk wel een zeer vriendelijke, vlotte mentee. Hij wist trouwens al veel en hij wist al wat hij wilde. Hij sprak ook al vlot Nederlands. Ik ben er met een klein hartje aan begonnen maar ben zeer tevreden dat ik het gedaan heb en wil dit verder doen. Het contact met de coƶrdinator is telkens vlot verlopen en ze zijn er altijd voor ons.

  Marleen, Gent, 65 jaar oud

  DUO for a JOB is zeker bij de beste que vrijwilligersorganisaties. Ik kan het vergelijken met andere organisaties, die zeker qua vorming en communicatie veel minder scoren.Het is mooi dat we onze ervaring kunnen doorgeven aan jonge mensen die daardoor een plaats kunnen verwerven in onze – voor hen vreemde – arbeidsmarkt. Een must voor ons alletwee.

  Roger, Gent, 70 jaar oud

  Je leert bij DUO, als mentor, heel veel. Over andere culturen, anderen, maar ook over jezelf. Je leert niet alleen dingen bij, sommige dingen leer je ook af. Te snel oordelen bijvoorbeeld.

  Ward, Antwerpen, 60 jaar oud

  DUO biedt jongeren een kans om een nieuwe toekomst uit te bouwen. De weg naar werk is hobbelig en gevuld met obstakels. Voor zij die niet thuis zijn in deze materie leidt dit tot veel frustraties en ontgoochelingen waardoor kansen soms verloren gaan. Deze intensieve begeleiding maakt veel positivisme en een menselijkere maatschappij mogelijk.

  Michel, Antwerpen, 65 jaar oud

  Veelgestelde vragen:

  Ik ben 45, kan ik mentor worden? icon

  Helaas, nog even geduld… Om mentor te worden bij DUO for a JOB moet je 50 jaar of ouder zijn. DUO speelt in op het specifieke probleem van het gebrek aan waardering voor de vaardigheden en ervaring van 50-plussers. Bovendien willen we ervoor zorgen dat het programma intergenerationeel is, zowel voor de jongeren als voor de mentoren. Aangezien mentees tot en met de leeftijd van 33 jaar aan het programma kunnen deelnemen, is 50 jaar de minimale leeftijd voor mentoren.

   

  Ben ik wel geschikt als mentor? Ik heb geen ervaring in Human Resources of in coaching. icon

  Geen zorgen, ervaring in Human Resources of in coaching is niet nodig. Iedere mentor krijgt een basisopleiding van vier dagen bij DUO for a JOB. Dit geeft de mentoren in spe voldoende adviezen, tools en referentiepunten om zich comfortabel te voelen in hun nieuwe rol als mentor. Bovendien wordt er een coƶrdinator aangesteld om de mentor gedurende de 6 maanden van het duo in zijn of haar begeleidingsproces te ondersteunen.

   

  Wordt van de mentoren verwacht dat ze hun netwerk beschikbaar stellen? icon

  Er is geen enkele verplichting om je netwerk met jouw mentee te delen. De rol van de mentor is in de eerste plaats om de jongere bewust te maken van de noodzaak een netwerk te ontwikkelen, maar niet noodzakelijkerwijs zijn of haar eigen netwerk beschikbaar te stellen. Bovendien gaat het niet alleen om professionele contacten. Buren, vrienden van vrienden, ouders van schoolkinderen, kennissen, sportpartners… het zijn allemaal contacten waarvan de jongere kan leren gebruik te maken.

   

  Ik ben niet zeker dat ik mentor kan worden. Ik heb al veel andere verplichtingen, ik heb hier geen tijd voorā€¦ icon

  De tijdsinvestering valt best mee! De tijd die je eraan kwijt bent is gemiddeld 2 uur per week gedurende 6 maanden. Dit hoeft geen belemmering te zijn om op vakantie te gaan of tijd aan andere activiteiten te besteden! Bovendien biedt ons programma de mogelijkheid om online te vergaderen, waardoor je op reistijd bespaart.

  Moeten mentoren een DUO-lidmaatschap betalen? icon

  Nee, het programma is volledig gratis voor al onze deelnemers. Veel mentoren besluiten echter ons werk op een andere manier te ondersteunen. Bijvoorbeeld door zelf eenmalige of maandelijkse donaties te doen, evenementen te organiseren of ons in contact te brengen met potentiƫle grote donateurs en bedrijven.

  image

  Beleid ongewenste omgangsvormen

  In het kader van ons beleid ongewenste omgangsvormen vragen wij al onze vrijwilligers die (in)direct werkzaam zijn met mentees, een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) over te leggen en een gedragscode te ondertekenen.