MENU

 • nl
 • en
 • Nieuw Jaarverslag – Editie 2023!

  Algemeen

  Wat is de status van DUO for a JOB? icon

  DUO for a JOB is een non-profit organisatie die in 2012 in Brussel is opgericht.

  Aangezien ons programma volledig gratis is voor onze deelnemers, is de steun van publieke en private financiƫle partners een conditio sine qua non voor ons voortbestaan.

  Wat is het doel van DUO for a JOB? icon

  DUO for a JOB is een vereniging die jongeren met een allochtone achtergrond die actief op zoek zijn naar werk verbindt met 50-plussers, zodat deze hen kunnen ondersteunen in hun proces.

  Op deze manier wil DUO for a JOB bijdragen tot een intergenerationeel en intercultureel mentorschap en een gelijke toegang bieden tot de arbeidsmarkt voor ieder.

  Waar ontmoeten duo’s elkaar? icon

  De duo’s hebben de beschikking over ruime lokalen uitgerust met computers met internetverbinding en printers. Vind de adressen van onze kantoren op de contact pagina.

  Uiteraard mogen de duoā€™s ook onderling bespreken waar zij liefst afspreken. Zij hebben de vrije keuze om op eender welke locatie af te spreken!

  Ik vergat de datum/tijd van mijn afspraak icon

  šŸ“† Als je vragen hebt over je afspraak, neem dan telefonisch contact op met de coƶrdinatoren.

  Om hen te contacteren, ga op de contact pagina.

  Ik ben op zoek naar een baan

  Wat zijn de criteria om als mentee te kunnen deelnemen? icon

  Om deel te nemen aan het programma moet je:

  • Tussen 18 en 33 jaar oud zijn
  • Een niet-Europese nationaliteit hebben of Nederland zijn met migratieachtergrond (minstens een ouder of grootouder die buiten de EU geboren is)
  • Nederlands of Engels spreken
  • Actief op zoek zijn naar werk

  ! Voldoe je aan deze criteria? Schrijf je in voor een [informatiesessie] en stimuleer je zoektocht naar een baan!

  Wat is de rol van de mentor? icon

  De mentor is er om je te helpen en om je de nodige tools aan te reiken in je zoektocht naar werk. Het is niet de rol van de mentor om je een baan te bezorgen. De mentor verwacht dat je gemotiveerd bent en begeleidt je naar zelfstandigheid, opdat je zelf in staat zou zijn om een job te vinden.

  Hoe lang is de wachttijd om een mentor te vinden? icon

  Na de infosessie zit je samen met een coƶrdinator van DUO om samen met jou je parcours, je verwachtingen en je persoonlijkheid te overlopen. Je wordt vervolgens gematcht met de mentor die het best bij je past! Kort daarna ontmoeten jullie elkaar voor de eerste keer en beslissen jullie of jullie samen het duo-avontuur instappen! Deze fase neemt gewoonlijk tussen 15 dagen en 1 maand in beslag.

  Wat als ik niet met mijn mentor opschiet? icon

  Als er een conflict of ongemak ontstaat tijdens de begeleiding, neem dan gerust contact op met je coƶrdinator om deze op de hoogte te brengen. We zullen dan proberen een oplossing te vinden opdat de zaken weer goed gaan Indien het probleem zich blijft voordoen dan wordt je duo ontbonden en brengen we je in contact met een mentor wiens persoonlijkheid beter matcht.

  Is het betalend? icon

  Het programma is kosteloos. Er wordt geen enkele vergoeding vereist om te registreren, deelnemen aan het programma is gratis.

  Ik ben al een mentee

  Wat gebeurt er als ik een baan vind vĆ³Ć³r het einde van de begeleiding? icon

  šŸŽŠ Indien je werk hebt gevonden voor het einde van uw coaching traject kan je de begeleiding stopzetten. Het wordt wel aangeraden om contact te houden, voor het geval je vragen hebt over je nieuwe baan!

  Wat als ik geen baan heb na 6 maanden? icon

  Geen job vinden na deze zes maanden is niet noodzakelijk negatief! ƉƩn mentee op drie is nog steeds op zoek naar werk na de begeleiding, maar slechts Ć©Ć©n op vier is na 12 maanden nog op zoek.

  Een groot deel van de duoā€™s blijven na de zes maanden in contact. Dankzij de sterke band tussen de mentee en de mentor blijven velen buiten de vereniging afspreken en zetten ze de actieve zoektocht verder.

  ! Het doel is dat je zelfstandig wordt in je zoektocht naar werk en dat je een beter zicht krijgt op je professionele wensen en competenties.

  Kan ik me tweemaal inschrijven? icon

  Om een kans te geven aan iedereen die zich inschrijft, kan je slechts Ć©Ć©nmalig een coaching aanvragen bij DUO for a JOB.

  Ik wil een mentor worden

  Aan welke criteria moet je voldoen om een mentor te worden? icon

  Om een mentor te worden, ben je:

  • 50-plusser
  • 2 tot 3 uur beschikbaar per week
  • Gedreven om je kennis en ervaring over te dragen

  ! Voldoe je aan deze criteria? Schrijf je in voor een [informatiesessie] en help een jongere aan een baan te vinden!

  Waarom zou ik een mentor willen zijn? icon
  • Je professionele ervaring doorgeven en delen
  • Nieuwe sociale competenties ontwikkelen dankzij permanente vorming
  • Een unieke en rijke menselijke ervaring beleven
  • Je inzetten in vrijwilligerswerk
  • Integreren in een actief netwerk van de Brusselse, Luikse, Antwerpse, Mechelse en Gentse mentors!
  Hoe verloopt het concreet? icon

  Na een online of face-to-face informatiesessie in groep zal je met een coƶrdinator van de vereniging samen zitten zodat we je beter leren kennen en je profiel en verwachtingen kunnen bepalen. Tijdens dit gesprek zal de coƶrdinator ook de tijd nemen om al je vragen te beantwoorden in verband met het mentoringprogramma.

  Je zal vervolgens uitgenodigd worden voor een online opleiding waarin je kennis zal maken met de methodologie van DUO for a JOB en waarbij we je de socio-economische realiteit van de mentees presenteren. Je zal ook opgeleid worden om als kwaliteitsvolle mentor de jongeren te kunnen begeleiden.

  Zodra een mentee matcht met je profiel, word je gecontacteerd om je eerste duo te starten!

  Een coƶrdinator van DUO for a JOB zal aanwezig zijn tijdens je eerste ontmoeting en zal jullie duo gedurende de 6 maanden ondersteunen.

  Ben ik wel geschikt voor het mentorschap? icon

  ! Geen enkele coaching ervaring is vereist.

  Een eerste opleiding zal je alle nodige tools geven om de jongere te begeleiden in zijn of haar zoektocht naar werk.

  Ook workshops worden gedurende je begeleiding voorgesteld en je zal de mogelijkheid hebben andere mentors om te twee maanden te ontmoeten. Deze intervisies geven je de mogelijkheid je ervaring te delen en raad te vragen aan je mede mentoren!

  Zijn er studie vereisten om een mentor te kunnen worden? icon

  Een specifiek studieniveau is niet vereist. Het gaat om de professionele ervaring, die de mentor kan delen.

  Moet ik gepensioneerd zijn? icon

  ! Je dient 50-plusser te zijn om deel te nemen aan het programma. Je hoeft dus niet op pensioen te zijn. Het is wel belangrijk dat je voldoende tijd hebt om de jongere te begeleiden.

  Dient de professionele sector waar de mentor actief is/was aan te sluiten op de beroepswensen van de mentee? icon

  Wij raden dit ten zeerste aan. Gedeelde professionele interesses leiden vaak tot een sterke symbiose. Bij de vorming van een duo wordt echter eveneens rekening gehouden met de persoonlijkheid en wensen van beide partijen.

  Wat verwacht de mentee van Wat verwacht de mentee van mij? icon

  Elke mentee is anders, de behoeften en de verwachtingen zijn dan ook niet altijd hetzelfde.

  Algemeen gesproken, wordt veeleer verwacht dat je noodzakelijke hulpmiddelen aanreikt tijdens zijn/haar zoektocht naar werk. Zo kan je helpen met het definiƫren van professionele verlangens, het identificeren van vaardigheden, het (mee) opstellen van CV en sollicitatiebrief, en/of zoeken naar vacatures.

  Het is geen Ć©Ć©nrichtingsverkeer maar een team dat zich inspant!

  Hoeveel mentees moet ik begeleiden? icon

  EĆ©n mentee, Ć©Ć©n mentor. Gedurende het traject van 6 maanden kunnen geen meerdere mentees begeleid worden. Op deze manier wordt een duurzame begeleiding gegarandeerd.

  Wilt je na het afsluiten van een eerste traject opnieuw mentor worden? icon

  Dat kan! Bij het afsluiten van een duo vragen wij steeds om een evaluatieformulier in te vullen. Op dat formulier kan je reeds aankruisen dat je interesse hebt in een nieuwe deelname. 9 op 10 mentoren beginnen aan een nieuw duo.

  Wat als ik niet overeenkom met een jongere? icon

  Als er een conflict of probleem ontstaat tijdens de begeleiding , neem dan gerust contact op met je coƶrdinator om deze op de hoogte te brengen. We zullen dan proberen een oplossing te vinden opdat de zaken weer goed gaan.

  Indien het probleem zich blijft voordoen dan wordt je duo ontbonden en brengen we je in contact met een jongere met wiens persoonlijkheid je beter matcht.

  Zal ik betaald worden? icon

  Omdat je als vrijwilliger deelneemt, ontvangt je geen vergoeding. DUO for a JOB organiseert wel een gratis opleiding.

  Ik ben al een mentor

  Ik heb vragen over online training icon

  Een FAQ is speciaal ontworpen voor DUO training. šŸ–„ [Neem contact op met je coƶrdinator] voor meer informatie!

  Ons steunen

  Ik wil DUO steunen icon

  Sponsor een duo? Een evenement organiseren? Vrijwilliger worden? Er zijn al veel manieren om ons te steunen. Lees meer op onze Ons steunen pagina

  “Ik vond het DUO-project meteen overtuigend en veelbelovend. Door het geven van deze interviewsimulaties heb ik meteen het gevoel dat het voor de jongere een verschil maakt. Je voelt je echt nuttig en het is in veel opzichten de moeite waard. Ik ben nog nooit zo erkend geweest in mijn professionele leven als bij DUO! ” VĆ©ronique, vrijwilliger belast met interviewsimulaties en CV-workshops

  Ik wil graag een gift doen icon

  Bezoek onze Doe een gift pagina om alle informatie over donaties te vinden.

  Wilt je je bedrijf betrekken bij een project met een sterke sociale impact? icon

  De impact van DUO is voelbaar op drie niveaus : dat van de jongeren die we begeleiden, dat van de mentoren die we opleiden, en dat van de sociale wisselwerking die we bevorderen.

  Openheid, vertrouwen, respect, vrijgevigheid, tolerantie, het ontdekken van een andere cultuur, zoveel waarden die onze mentoren en mentees delen en die ze ook kunnen delen met hun eigen omgeving om zo de kiem te leggen voor ā€œhet samenlevenā€ overal in BelgiĆ« !

  Ontdek 4 redenen om onze partner te worden.

  Jobs & vrijwilligerswerk

  Ik wil me graag aanmelden voor het DUO-team. icon

  Alle openstaande vacatures staan vermeld op onze Jobs & Vrijwilligerswerk pagina.

  Ik ben op zoek naar een stage icon

  Alle openstaande vacatures staan vermeld op onze Jobs & Vrijwilligerswerk pagina.

  Ik ben op zoek naar een studenten job icon

  DUO kan je zoektocht naar een baan stimuleren, maar helaas niet voor studenten jobs šŸ˜©. Als intern werven we momenteel geen studenten.