šŖ Hallo, wij zijn de cookies!
Wij maken het jou makkelijker om hier te browsen en we helpen DUO for a JOB beter begrijpen hoe je de website gebruikt. Ben je akkoord?
doorgaan zonder te accepterenSchrijf je in voor onze GRATIS, INTENSIEVE en PERSOONLIJKE coaching: gedurende 6 maanden, 2 tot 3 uur per week, doen jij en je mentor er alles aan om een baan te vinden!
Je competenties
Je zelfvertrouwen
Je CV en motivatiebrieven
Je professionele netwerk
Je vaardigheden om een sollicitatiegesprek te voeren
De taal oefenen
Tussen 18 en 33 jaar oud zijn
Een niet-Europese nationaliteit hebben OF Nederlander zijn met migratieachtergrond (je moet minstens Ć©Ć©n ouder of grootouder hebben die buiten de EU geboren is)
Een geldige Nederlandse verblijfsvergunning hebben
Maar naast de werkgelegenheidsresultaten stelt het mentorschap deze jongeren ook in staat veel vaardigheden te ontwikkelen die hun hele leven van pas zullen komen. Na 6 maanden in een duo, blijkt dat:
90%
voelt zich zelfstandiger bij het zoeken van een job.
68%
maakte samen met hun mentor een carriĆØreplan.
77%
breidde zijn professionele en/of sociale netwerk uit.
Het succes van het mentorprogramma van DUO for a JOB schuilt in het implementeren van een methode voor een kwalitatieve en effectieve begeleiding die bestaat uit 8 stappen.
1. Infosessies
Informatiesessies zijn een gelegenheid om het project te presenteren, de rollen van elke persoon te verduidelijken en eventuele vragen te beantwoorden.
2. Intakegesprek
Nadat de toekomstige mentoren en mentees hun interesse in het project bevestigen, ontvangt een coƶrdinator van de stichting hen individueel om meer te weten te komen over hun ervaring en verwachtingen.
3. Mentoropleiding
Nieuwe mentoren volgen een basisopleiding waarin de belangrijkse tools en vaardigheden van mentoring uitgelegd worden.
4. Matchingsessies
Coƶrdinatoren stellen nieuwe duo’s samen, op basis van verschillende criteria (sector, gesproken talen, persoonlijkheid, beschikbaarheid, etc.). Hierbij wordt rekening gehouden met de hulpvraag van de mentee en de vaardigheden van de mentor.
5. De eerste ontmoeting
De eerste ontmoeting biedt gelegenheid voor de mentor en mentee om elkaar te leren kennen. Na deze ontmoeting beslissen beiden afzonderlijk of ze al dan niet met elkaar willen samenwerken.
6. De mentorovereenkomst
Als de mentee en de mentor bevestigen dat ze samen verder willen gaan, ondertekenen ze tijdens de tweede ontmoeting de mentoringovereenkomst, waarin het kader en de wederzijdse verbintenissen uiteengezet worden. De overeenkomst vormt het āofficiĆ«leā beginpunt van de begeleidingsperiode.
7. De begeleiding
De begeleidingsperiode, waarin de duoās Ć©Ć©nmaal per week samenkomen, duurt maximaal zes maanden. Elk duo wordt begeleid door een coƶrdinator van de stichting.
8. De evaluatie
Aan het einde van de periode van zes maanden wordt het duo uitgenodigd om te bespreken of het programma aan de verwachtingen heeft voldaan en of de afgesproken doelen zijn bereikt.
Ons programma is voor jongeren met een migratieachtergrond (van buiten de Europese Unie). Dat wil zeggen: jongeren die zelf een buitenlandse nationaliteit hebben, maar ook jongeren die Belg zijn en een ouder of grootouder hebben die van buiten de EU komt.
Waarom? Het is moeilijker een job te vinden als je een buitenlandse herkomst hebt. DUO for a JOB wil gelijke kansen voor iedereen.
Met de hulp van een mentor vergroot je je kansen op een baan. 7 op de 10 jongeren vinden dankzij hun duo een baan, een stageplaats of een opleiding!
Eerst volg je een infosessie. Daarna heb je een gesprek met een coƶrdinator van DUO for a JOB. Dit gesprek gaat over je zoektocht naar werk, je persoonlijkheid en je verwachtingen. Zo vinden we een mentor die past bij jou. Jullie ontmoeten elkaar voor de eerste keer en als jullie daarna allebei bevestigen dat jullie samen verder willen, start jullie duo!
Deze stappen duren meestal tussen 15 dagen en 1 maand.
Dat is niet waar! 25% van de jongeren die wij begeleiden heeft een diploma van het hoger onderwijs. Een diploma is niet het enige dat belangrijk is om een baan te vinden. Je mentor kan je meer informatie geven over je sector, zijn/haar ervaring met je delen, je netwerk helpen opbouwen etc.
Natuurlijk. Elk duo start met een gesprek over wie je bent, wat je graag doet, wat je kan, wat je wil bereiken etc. Door de gesprekken met je mentor zal je gaandeweg ontdekken wat je wil gaan doen in de toekomst.
Nee, je moet geen diploma’s of beroepservaring hebben voordat je aan je duo begint.