Bij Duo for a Job worden jongeren met een migratieachtergrond gekoppeld aan een 50-plusser met de nodige levenservaring. Zij kunnen hun netwerk en ervaring inzetten om deze jongeren verder te helpen. Zo kwam Rabeh in aanraking met Joke die hem helpt met het leren van de Nederlandse taal. Uiteindelijk hoopt hij ook weer te kunnen voetballen en aan de kappersopleiding te beginnen.

Ook daarmee wordt hij geholpen door Joke. “We hebben nu bijvoorbeeld bij wat voetbalclubs de vraag uitstaan of hij daar komend seizoen kan spelen”, zegt Joke. Om fit te blijven hebben ze deze week besloten om de Laurenskerk te beklimmen. “We zijn ook al gaan fietsen. Joke houdt erg van fietsen”, lacht Rabeh. Joke reageert: “Ik ben gewoon een trotse Rotterdammer. Dus we zijn al over de Willemsbrug gefietst en ik neem hem graag naar de hoogtepunten mee.” Zo brengt ze hem ook wat bij over de geschiedenis van de stad.

Rabeh kwam zo’n anderhalf jaar geleden naar Nederland vanuit Syrië en spreekt al een aardig woordje Nederlands. Hij hoopt februari 2024 te beginnen aan de kappersopleiding. “Daarvoor moet je wel een bepaald niveau Nederlands halen. Dus daar ben ik nu mee bezig. Ik probeer zoveel mogelijk Nederlands te luisteren, lezen en spreken”, zegt hij gemotiveerd. “Mijn taal is ook echt verbeterd door Joke. Ze is ook wel een beetje streng”, zegt hij verlegen “Ik neem meestal het voetbalblad VI mee en dan ben ik een strenge lerares en vertel ik hem: ‘Dit stukje moet je lezen van me’”, reageert Joke lachend. “Mijn volgende stap is om een opleiding te volgen, zodat ik kan werken en mijn toekomst in Nederland waar kan maken”, besluit Rabeh.

Link naar het artikel

Bekijk de video